Burgerbudget: twee projecten in Wondelgem in de kijker

De Stad Gent heeft een budget ter beschikking waarmee ze de uitvoering van ideeën van Gentenaars die uitdagingen in de wijk helpen aanpakken, wil ondersteunen. Er werden 261 voorstellen ingediend. Ook twee Wondelgemse verenigingen dienden een project in:

 • Wondelroute, een initiatief van Bewonersplatform Wondelgem
 • Buurthuis op wieltjes voor Wondelgem, een initiatief van Wondelgem Swingt

Niet alle projecten krijgen budget. Er moet worden gestemd. De Gentenaars bepalen zelf mee welke projecten ondersteuning zullen krijgen.

Van 29 september tot en met 14 oktober 2017 kan elke Gentenaar vanaf 14 jaar op zijn drie favoriete projecten stemmen. Ga naar www.ookmijn.stad.gent/burgerbudget en zorg ervoor dat de Wondelgemse projecten het halen!

Laat je horen! Jouw stem kan het verschil maken! Iedereen vanaf 14 jaar kan stemmen, dus ook meerdere leden van eenzelfde gezin. Samen kunnen we Wondelgem nog fijner maken om er te wonen, werken en recreëren!

Wondelroute

De Wondelroute is een wandelroute door Wondelgem, door, voor en van Wondelgemnaren. Verleden en heden, natuur en mensen verbinden door samen een route te maken door onze deelgemeente.

Het voorgestelde traject loopt voor een groot deel rond de oorspronkelijke, vroegere dorpskern van Wondelgem.

 • Deze route heeft een historisch kantje: het verbinden van de hedendaagse beleving van de deelgemeente en de lokale geschiedenis van het vroegere dorp.
 • Er is ook een ecologisch en didactisch luik: natuurbeleving, vogels, insecten, planten, verbinden van groene zones …. .
 • Het is bovendien een middel om contacten tussen bewoners te bevorderen en te versterken door samen aan dit project te werken en door de mogelijkheid om de buurt op mensenmaat te verkennen (wandeltempo).
 • Daarnaast kan het helpen bij het verhogen van het algemeen welbevinden in Wondelgem: een plek voor ontspanning en rust met ideeën voor hier en daar een bankje, een kunstwerk, extra aanplanting … .

De Wondelroute wordt gedragen door de volgende groepen en verenigingen: Bewonersplatform Wondelgem, Cultuurplatform Wondelgem, Davidsfonds Wondelgem, Wondelgemse Wandelvogels, Heemkundige en Historische Kring Wondelgem, Vl@s (Vlaamse actieve senioren) Wondelgem, VOS-Wondelgem.

Doel is de concrete invulling van deze route verder uit te werken in dialoog met andere verenigingen, met scholen en jeugdbewegingen en met bewoners langs de mogelijke route. Hiervoor zijn al verschillende organisaties en mensen aangesproken.

Meer informatie op https://ookmijn.stad.gent/burgerbudget/voorstellen/wondelroute-een-wandelroute-door-wondelgem

Buurthuis op Wieltjes

Het project ‘Buurthuis op wieltjes voor Wondelgem’ zet in op de realisatie van een mobiel buurthuis van waaruit op anderhalf jaar tijd 80 activiteiten zullen georganiseerd worden op verschillende locaties in Wondelgem.

Het mobiel buurthuis is een leuk vormgegeven aanhangwagen met uitklaptafels, stoeltjes, ligzetels, een buitenkeuken en een koffiemachine.

De activiteiten hebben als doel:

 1. mensen samenbrengen en ontmoeting stimuleren
 2. het gebruik van parken en pleinen als ontmoetingsplek stimuleren
 3. ideeën van inwoners over de toekomst van Wondelgem verzamelen en doorgeven aan de Stad Gent.

Het is de bedoeling dat alle inwoners van Wondelgem kunnen genieten van het buurthuis. Het buurthuis zal ook gebruikt kunnen worden door andere verenigingen en geïnteresseerden.

Het project ‘Buurthuis op wieltjes voor Wondelgem’ gaat uit van Wondelgem Swingt, een bewonersgroep die werk maakt van een levendig, gezellig en sociaal Wondelgem. Meer info vind je op www.wondelgemswingt.be of op www.ookmijn.stad.gent/burgerbudget/voorstellen/buurthuis-op-wieltjes-voor-wondelgem


Afspraak in De Zulle op donderdag 5 oktober tussen 18u30 en 21 uur (vrije inloop)

 • Ben je geïnteresseerd in onze ideeën?
 • Wil je kennis maken met de initiatiefnemers?
 • Beschik je niet over internet of wil je hulp bij het stemmen?
 • Wil je graag een gezellige avond doorbrengen met andere inwoners van Wondelgem?

Kom dan op donderdag 5 oktober tussen 18u30 en 21 uur naar De Zulle!

De initiatiefnemers van de projecten ‘Wondelroute’ en ‘Buurthuis op wieltjes’ zullen er aanwezig zijn om hun ideeën toe te lichten. Indien gewenst helpen ze je een stem uit te brengen voor Wondelgem.