Stijging inbraken meest uitgesproken in Wondelgem

Tijdens de politieraad afgelopen maandag werd de inbraakplaag in Wondelgem besproken. De stijging van het aantal inbraken in Gent is momenteel het meest uitgesproken in Wondelgem. Al nuanceerde Burgemeester Termont wel de verdubbeling van het aantal inbraken in de maand november (43) ten opzichte van november vorig jaar (21), zoals in de pers verscheen. Als men de jaarcijfers bekijkt steeg het aantal feiten in Wondelgem van 207 vorig jaar naar 233 dit jaar (+12,5%). 

Op basis van sporenonderzoek, verhoren en het leggen van linken tussen geïdentificeerde verdachten doet de politie er alles aan om de daders van de inbraken in kaart te brengen en te vatten. Omdat de onderzoeken volop lopende zijn kan men daar op dit moment nog niet veel over kwijt.

De politie blijft echter uiterst waakzaam in de getroffen wijken. Er wordt zeer frequent gepatrouilleerd in de buurt door anonieme politievoertuigen van zowel de lokale recherche, het overlastteam als het gerechtelijk team van het commissariaat Wondelgem. Anonieme politiepatrouilles blijven immers de beste manier om daders te vatten.

Termont benadrukte dat het oprichten van een burgerwacht geen goed idee is. Dit zou niet alleen tot gevaarlijke confrontaties met mogelijke verdachte kunnen leiden, het zou ook anonieme observaties of gerichte politieacties in de war kunnen sturen. Belangrijk is en blijft dat bewoners bij verdachte handelingen onmiddellijk 101 bellen.

De politie en burgemeester zijn alle initiatieven genegen die kunnen bijdragen die de sociale controle en meldingen via 101 kunnen bevorderen. De politie zal initiatiefnemers informeren, maar zal zelf niet deelnemen aan dergelijke initiatieven.

Momenteel gaat Bewonersplatform Wondelgem na of er voldoende interesse en draagvlak is om, na Gentbrugge en Meulestede, ook in Wondelgem een WhatsApp Buurtpreventiegroep op te zetten.

Meer info: www.bewonersplatformwondelgem.be/wabp